Sök din resa

Från
Till Hjälp Flygplatser
Vuxna Barn Spädbarn
Tur och retur Enkel resa
Utresa
Hemresa

Andra resesidor

» Grekland
» Spanien
» Thailand
» Turkiet

Kairo

Kairo är en mytomspunnen huvudstad med närmare 15 miljoner invånare, som bjuder dig på en historisk resa i tid och rum. Det känns nästan som att du befinner dig i det medeltida vimlet med värmen, basarerna och de sjungande minareterna.

Det centrala Kairo är däremot modernt med breda gator som kantas av kaféer och restauranger med i huvudsak medelklass som besökare. Med denna enorma folkmängd samlad på samma ställe så har föroreningarna skjutit i höjden och Kairo räknas, näst efter Mexico City, som den mest förorenade staden i världen.

Pyramiderna i Giza och den enorma sfinxen är utan tvekan Kairos största sevärdhet och något du inte bör missa när du kommer hit. Denna självklara attraktion medför såklart väldig turism med stora folkmängder och långa köer. Men det är såklart ändå något som är värt att se, speciellt vid solnedgången med sitt magiska ljus.

Den perfekta tiden på året att åka till Kairo är mars - maj eller september– december då temperaturen är behaglig med lite svalare nätter.
Somrarna i Egypten kan bli olidligt varma.
Något att tänka på är att Kairo i regel inte vaknar till ordentligt liv förrän vid nio till tio på kvällarna.

Ta sig runt

Det absolut enklast sättet att ta dig runt i Kairo är till fots. Det finns dock både tunnelbana och spårvagnar samt bussar. I tunnelbanan finns det en särskild vagn för kvinnor - den första i tåget. Det är även väl värt att ta taxi om du ska någonstans istället för att trängas i överfulla vagnar eller på bussar.

Nattliv och nöjen

Kairo erbjuder så mycket mer än gravplatser och historia. De flesta internationella hotellen kan erbjuda möjligheten till både något att dricka som en chans att svänga loss.
Vill man istället supa in den egyptiska kulturen spelas det på många ställen arabisk livemusik om kvällarna. Ett absolut måste när man besöker Kairo är också att gå och titta på magdans.

Sevärdheter

Pyramiderna i Giza är såklart ett givet turistmål. Passa på att besöka dem vid soluppgång eller solnedgång - då är det få människor där.
Det egyptiska muséet, Midan El Tahrir, som har över 100 000 objekt från Egyptens historia anses vara ett av världens mest fantastiska.
Basaren, Khan El Khalili Bazar bjuder på en otrolig upplevelse för alla sinnen. Dess smala gränder lockar med exotiska dofter och ljud, allt blandat med hantverk, läder och fullt med folk.

Passa även på att färdas en tur på Nilen när du befinner dig i Kairo och ta chansen att uppleva dess härliga stränder

Shopping

Vill du handla genuint Egyptiskt hantverk som beduinmattor, textilier och keramik är det basarer och marknader du främst ska besöka. Den största marknaden heter Khan al-Khalili och är en labyrint av gränder.
Är det västerländska kläder och lyxigare varor du är ute efter är det till First Recidence Mall du ska bege dig.
Kairo bjuder även på gott om kopior, hantverk och allehanda souvenirer. Ett tips är att vara skeptisk angående kvaliteten och självklart att pruta ordentligt.

Säkerhet

Genom åren har ett antal terrordåd skett i Egypten. Svenska UD uppmanar till förhöjd vaksamhet och försiktighet, särskilt på platser där mycket turister befinner sig.
Även om UD i skrivandets stund inte avråder resenärer att åka till Egypten så se gärna aktuella reserekommendationer på www.ud.se. I övrigt gäller vanligt turistförnuft med att hålla ett öga på värdesakerna och att inte låta sig luras av allt för bra erbjudanden.

Erbjudanden

* Beräknat på två personer

Temperaturer

Aktuella temperaturer i Egypten just nu.
Alexandria26°
Aswan33°
Hurghada33°
Luxor32°
Port Said26°
Taba30°
Detaljerad väderprognos »